Som ny spejderforælder eller ny leder kan det nogengange være lidt svært at finde rundt i de mange begreber vi ledere eller jeres børn slynger omkring sig med. Derfor har vi lavet denne oversigt, så i kan bliver fortrolige med vores forskellige begreber.
B:
Baden-Powell (BP):
Manden der startede det hele. Lord Robert Baden-Powell startede spejderbevægelsen, mens hans kone Lady Olave Baden-Powell grundlagde pigespejderne nogle år senere. Det er både Lord og Lady BP man fejrer på tænkedag d. 22. februar hvert år.
Besnøring:
Måde at binde rafter sammen. En besnøring starter og slutter oftest med stik eller knob. Bindes altid med besnøringsreb der kan bære vægten af konstruktionen.
Bivuak:
En primitiv anordning der giver læ for vind og vejr og som man kan sove under. Består oftest af en pressenning og noget sisal.
D:
DDS:
Det Danske Spejderkorps. Se Korpset.
Divisionen:
En samling af flere grupper. Fx. er vi en del af Horns Rev division bestående af grupper fra Esbjerg, Varde, Vejen og Billund kommune.
F:
Familiespejd:
Spejdere i alderen 3-6 år med forældre. Spejdernes svar på far-mor-børn aktivitet.
Fedtfælde:
Et hul der er mindst én målepind dyb, som bruges til at hælde kogevand, opvaskevand og andre væsker fra madlavningen i.
G:
Gilderne:
Se Skt. Georgs Gilderne.
Grej:
Spejderslang for alle de ting vi mener vi ikke kan dyrke spejder uden. Tasker, sko, stormkøkken, powerbanks, camplights, gryder og fakler. Alt sammen eksempler på grej. Intet grej er for småt eller ubrugbart. Det er grejt!
Gren:
Afdelinger inddelt i alderstrin. Grenen er dem man mødes med til de ugentlige møder.
Gruppen:
En lokal gruppe. fx. os, Kaj Lykke Bramming Gruppe.
Grupperådsmøde:
Generalforsamling i gruppen. Her tages vigtige drøftelser op såsom økonomi, valg af bestyrelse og repræsentanter til fx. divisionsrådet og korpsrådet. Det er på grupperådsmødet at i som forældre har den største mulighed for medbestemmelse i gruppens foretagender.
Gruppetur:
De lejre vi tager på hvor hele gruppen er inviteret med, ofte en enkelt overnatning som hyttetur for de småspejderne og nogle gange i telt for storspejderne.
H:
Hejk:
Betegnelse for en kortere vandretur med max én overnatning.
J:
Junior:
Genrelt set er det spejdere der går i 4. og 5. klasse. I Kaj Lykke inkluderer det også spejdere der går i 6. klasse.
K:
Klan:
Generelt set spejdere fra 16 til og med 23 år. I Kaj Lykke består klanen også af folk over 23.
Knob:
En knude bundet med tov eller reb, som løser et bestemt formål.
Korpset:
Hele vores organisation, Det Danske Spejderkorps (DDS), bestående af alle DDS spejderne. Andre spejderkorps i Danmark er fx. KFUM og De Grønne Pigespejdere (DGP).
Kursus:
DDS udbyder en række kurser til både ledere og spejdere. Ledere kan tage på ledelseskurser og færdighedskurser som f.eks. fjeld- og førstehjælpskurser. Junior, trop og klanspejdere tilbydes PUF, PLAN og SPARK kurserne samt påskekurser og efterårskurser på spejdercentre rundt omkring i landet.
Se under PLan og PUF
L:
Lejr:
Bruges om både en lejrtur, fx sommerlejr, men benyttes også om den lejrplads man bor på på en lejr. Fx. "På årets sommerlejr ligger vores lejr ved siden af 1. Ribes lejr".
M:
Medlemsservice:
Det system vi bruger til alt det administrative. Det er også her i melder jer til ture og kurser eller retter i oplysninger omkring bopæl og andet. Login kan gøre oppe i højre hjørne af hjemmesiden.
Mikro:
Spejdere der går i 0. og 1. klasse.
Mini:
Spejdere der går i 2. og 3. klasse.
Mug:
En bestemt slags kop, ofte i plastik, men er blevet populær i træ. Vores svar på den svenske 'Träkåsa'.
Målepind:
En ærefuld titel, der gives til den spejder der er tættest på 1m i højden. Spejderen bruges på lejre som målestok ift. højde, længde eller dybde af konstruktioner.
O:
Oldere:
Oldespejderne, de ældste, senior seniorspejderne om man vil. Dem vi alle ser op til som sidder på al den spejderviden de har samlet igennem deres spejderliv. Dem ser vi ofte til gruppearrangementer eller åbne arrangementer som skt. Hans hvor de er klar med godt selskab, kager og pølser med brød. De mødes også i hytten en gang imellem, så de er bestemt ikke pensionerede spejdere!
Oprykning:
Når man rykker fra én gren til den næste (fx. mikro til mini og mini til junior). Dette gøres altid på den første gruppetur i efteråret og markeret den egentlige start på spejdersæsonen.
P:
Patruljer:
Hold indenfor en gren typisk bestående af mellem 3-8 spejdere, med en patruljeleder (PL) og patruljeassistent (PA). Det er i patruljerne opgaverne løses og det er dem man samarbejder med på de ugentlige møder og til turnering. Patruljerne skifter nogengang i løbet af året eller bibeholdes i et helt spejderår hvis det fungerer rigtig godt.
Pionering:
Kunsten af at bygge konstruktioner med tovværk og rafter. Intet projekt er for stort så længe man kan sine besnøringer og har noget ordentligt reb.
PLan:
Patruljeleder- og -assistentkursus til tropsspejderne (12-16 årige). Indeles i fire alderstrin (PLan start, 1, 2 og 3), svarende til de fire år man er i troppen. I Kaj Lykke er man dog 3 år som junior, hvormed PLan start falder på ens 3. juniorår istedet for ens 1. tropsår. Hvert trin i kurset bygger mere viden på det man lære de foregående år. PLan kurserne ligger altid i efterårsferien.
PLUS:
Ledelseskursus for seniorspejdere (klanspejdere) (16-23 årige). Er ikke inddelt på samme måde som PLan, men der udbydes både PLUS start kurser for de 16-årige nyoprykkede klanspejdere og kurser for alle klanspejdere. Nogle kurser tager til udlandet, nogle fokuserer på klanledelse og andre på projektledelse. PLUS-kurser afholdes enten i efterårsferien eller påskeferien.
Prins Henning:
Prensening, Presssening, præsening? Prins Henning!
PUF:
Kursus for 2. års juniorspejdere (11. årige), der fokuserer på patruljeledelse i børnehøjde. Ligger altid i pinseferien.
S:
Senior:
Se Klan.
Sisal:
Stærk snor af naturmateriale, som blandt andet bruges til besnøringer. Fås som 2 slået eller 3 slået, der indikerer hvor mange kordeller snoren er slået af.
Skt. Georg:
Sankt Georg er Spejderbevægelsens beskytter. Han er valgt fordi han gjorde en god gerning, uden at forvente noget igen. Selvom Georg var en helt, blev han forfulgt på grund af sin kristne tro, og den 23. april år 303 blev han henrettet. Efter sin død blev han gjort til helgen, og hans dødsdag er herefter kendt som Skt. Georgsdag.
Skt. Georgsdag:
Dagen hvor Skt. Georg døde, d. 23. april. På denne dag fortælles sagnet om Skt. Georg, og spejderne fornyer sit spejderløfte, som symbol for Skt. Georgs uselviske gerninger.
Skt. Georgsgilderne:
Voksne spejdere og spejderinterresserede, der ikke tilhører en bestemt gruppe, men som ønsker at bibeholde og støtte op om spejderarbejdet i deres lokalområde. De hjælper bl.a. til ved arrangementer eller giver tilskud til større projekter eller grejønsker i grupperne.
SL:
Spejdernes Lejr. En stor tværkorpslig sommerlejr i Danmark der afholdes hver 5. år, med den første i 2012. Lejren er for alle danske korps og FDF'erne, men der deltager også mange internationale grupper, typisk venskabsgrupper af danske grupper. Er efterfølgeren på Blå Sommer, der havde sidste afholdelse i 2009.
Spejderhuset:
Vores spejderhus vi mødes i til de ugentlige møder.
Spejderlommen:
VÆR BEREDT! Spejderlommen bruges om en korrekt fyldt brystlomme på ens spejderuniform. Spejderlommen skal ALTID indeholde følgende: notesbog, lommebog svarende til ens nuværende gren og kuglepind/blyant. Andre gode ting at have i lommen er: sikkerhedsnåle i forskellig størrelse, sangbog, et lille sysæt og nogle plastre.
Spejderskoven:
Vores egen skov beliggende på Smedegårdsvej 2. Det er her familiespejd holder til.
T:
Tarp:
Fancy betegnelse for en presenning. Bruges ofte kun om letvægts og imprægnerede presenninger, du ofte giver 500+ kr for, men aldrig om en billig plastik en fra Harald Nyborg.
Terp:
Terp Spejdercenter, en KFUM hytte. Det er her vi tager på oprykningstur og nogle gange på gruppetur.
Trop:
Generelt set spejdere der går i 6. til og med 9. klasse. I Kaj Lykke er det dog først fra 7. klasse.
Tænkedag:
Lord og Lady BPs fødselsdag, d. 22. februar. Her mindes man BP'erne ved at fortælle om dem og spejderbevægelsens start, og man donerer 2 kr per påbegyndt spejderår, der hvert år går til et godt formål for at hjælpe andre der har ringere vilkår end os.
U:
Unifinform:
Den fine uniform der trækkes i når man er til pæne arrangementer eller til udenbys arrangementer. Nogle har en seperat uniform til det formål, andre vasker bare deres almindelige uniform så den lugter lidt mindre og skinner lidt mere.
Uniform:
Uniformsskjorte og tørklæde. I DDS er man uniformeret når man som minimum har sit tørklæde på, men fuld uniform inkluderer selve uniformsskjorten. Af andre beklædningsgenstande der gælder som uniform findes: sommerskjorten, T-shirt med DDS-logo på, andre beklædningsgenstande med DDS-logo på (fx. tøj lavet af gruppen selv, jakker eller Lisas uniformskjole ;) ).
W:
WAGGGS:
World Association of Girl Guides and Girl Scouts -- det globale forbund for pigespejdere. Alle kvinder i DDS er en del af WAGGGS.
WOSM:
World Organisation of the Scouting Movement -- verdensspejderorganisationen, den største internationale spejderorganisation globalt og som sidder på vores kerneværdier. Alle spejdere i DDS er en medlem af WOSM.
Å:
Årsstjerne:
Et mærke til uniformen som fortæller andre hvor mange år man har været spejder. Når man har været spejder i over 10 år, kan man lægge 8 års stjernen ned, så det bliver til uendeligt.